Kašnjenje u otplati kredita

Bez autora
Mar 26 2012

Za ekonomiju su najvažniji trendovi. A kada je reč o kašnjenju u otplati kredita, situacija je sve nepovoljnija. Pojedini građani kažu da mnogi njihovi prijatelji ne mogu da otplaćuju kredite posebno od kako je evro počeo da raste. Nivo zaduženosti građana je oko 5,5 milijardi evra i, osim stambenih pozjmica, zaduženost praktično stagnira, ali zato procenat kašnjenja otplate neprestano raste. Tendencija porasta docnje kod građana raste 0,1 odsto svaki mesec. Sada je to 3,9 odsto, prethodnog meseca je bilo 3,8, a mesec pre toga 3,7. Pri kašnjenju otplate rata banke prvo upozoravaju klijente. Banke ne reaguju prvih sedam dana. Nakon toga pozivaju klijenta, nakon mesec dana šalju prvu opomenu, posle 60 dana drugu, nakon 100 dana se pregovara oko pokrtanja određenog postupka. Međutim, građani sve više pokušavaju da prevare banke, od neprijavljivanja promene prebivališta do fiktivnog zapošljavanja.

Kašnjenje u otplati kreditaGrađani su oprezniji prilikom uzimanja novih kredita, a oni koji su već zaduženi, sve teže otplaćuju rate. Zato banke, u slučaju gubitka posla, nude osiguranje kredita.

Za ekonomiju su najvažniji trendovi. A kada je reč o kašnjenju u otplati kredita, situacija je sve nepovoljnija. Pojedini građani kažu da mnogi njihovi prijatelji ne mogu da otplaćuju kredite posebno od kako je evro počeo da raste.

Nivo zaduženosti građana je oko 5,5 milijardi evra i, osim stambenih pozjmica, zaduženost praktično stagnira, ali zato procenat kašnjenja otplate neprestano raste.

Veroljub Dugalić sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da tendencija porasta docnje kod građana raste 0,1 odsto svaki mesec. "Sada je to 3,9 odsto, prethodnog meseca je bilo 3,8, a mesec pre toga 3,7", navodi Dugalić.

Pri kašnjenju otplate rata banke prvo upozoravaju klijente.

Hasan Hanić dekan Beogradske bankarske akademije, ističe da banke ne reaguju prvih sedam dana. "Nakon toga pozivaju klijenta, nakon mesec dana šalju prvu opomenu, posle 60 dana drugu, nakon 100 dana se pregovara oko pokrtanja određenog postupka", objašnjava Hanić.

Međutim, građani sve više pokušavaju da prevare banke, od neprijavljivanja promene prebivališta do fiktivnog zapošljavanja.

Miroslav Rebić iz Sosijete ženeral banke kaže da ukoliko dođe do gubitka posla, osiguravajuća kuća preuzuima otplatu duga u roku od šest meseci. "Na taj način pruža šansu klijentu da odloži otplatu dok ne nađe zaposlenje", navodi Rebić.

Banke se dodatno osiguravaju i obaveznim traženjem menica, a građanima ostaje ili da manje troše, ili da odustanu od kredita kao načina za zadovoljenje potrošačkih apetita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik